פרות כשרות לפסח – תפריט הזנה ברפתות הוחלף בכדי לייצר חלב כשר לפסח

מימין לשמאל- תמירון קול מנהל רפת רומח שותפות רמת מגשימים ומחניים ומשה דגני מנכל מרכז המזון צמח יונתן-צילום ליאור פוזניאק

עקב העלייה במחירי חומרי הגלם והמצב הקשה לרפתנים, התגייסו ב'צמח תערובות' במתן הנחה לרפתות במחיר "החליפות" במזון הכשר לפסח.

דרור טננבאום, מנהל השיווק בצמח תערובות אומר כי עקב העלייה הדרמטית במחירי חומרי הגלם ומצב כלכלי לא פשוט לרפתנים בהזנת הפרות במזון כשר לפסח, התגייסו ב'צמח תערובות' במתן הנחה לרפתות במחיר "החליפות" למזון הכשר לפסח.

מחליפים תזונה לפסח ברפתות לטובת חלב כשר-בצילום משה דגני מנכל מרכז המזון צמח יונתן ודרור טננבאום מנהל שיווק בצמח תערובות-צילום ליאור פוזניאק

קווי הייצור ב"צמח תערובות" מפעל מזון לבעלי חיים מהגדולים במדינה עוברים תהליך הכשרה שבועיים לפני חג הפסח בכלל מערכי הייצור והמשלוח, על מנת לייצר ולספק מזון ללא מרכיבי חמץ. במקביל להכשרת קווי הייצור במפעל ההזנה מוחלף המזון הרגיל בכל הרפתות למזון כשר לפסח בכדי לייצר חלב כשר לפסח.

אשר בראון, סמנכ"ל תזונה ב'צמח תערובות' אומר, כי המזון לפרות החלב משתנה לקראת חג הפסח בכדי ליצור חלב כשר. "באופן מתוכנן ובמועד שנקבע בעזרת תזונאים ומשגיחי הכשרות, ננקטים מספר צעדים ברפתות החלב, בכדי לאפשר ייצור חלב ומוצריו כשרים לפסח. על פי תכנית מובנית ומקצועית, הוגש לפרות ב- 7 באפריל תפריט כשר לפסח עד לסיום החג ב-24 באפריל.

התפריט הכשר לפרות ברפת אינו מכיל דגנים (שיבולת שועל, חיטה, שעורה שיפון) ומתבסס ברובו על מוצרי תירס וקטניות, כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה" אומר בראון ומוסיף: "הפרות, כמו שאר חיות המשק, רגישות לשינויים בהרכבי המזון ולכן החלפת המזון נעשית בהדרגה. כבר לפני כחודש החלו התזונאים ברפתות החלב לשנות בהדרגה את הרכבי המזון, כך שיגיעו למועד ההכשרה ללא מרכיבי חמץ כלל. על מנת שלא תיווצרנה בעיות בריאותיות לבעלי החיים בזמן הפסח ולאחריו, מורכב התפריט בצורה מקצועית ומאוזנת ושינוי התזונה מבוצע באופן הדרגתי ומבוקר.

המגדלים מקבלים לפני הפסח הדרכה מקצועית ומסודרת, הכוללת תכניות הזנה ככניסה לתפריט הכשר לפסח וליציאה ממנו" אומר בראון. עוד מציין אשר בראון כי בנוסף לשינוי תכנית התזונה מתבצע ניקיון יסודי של מכוני החליבה וסביבתם, עגלות החלוקה, מערבלי המזון וכל שאר המיכון משאריות חמץ. בנוסף, מנוקים האבוסים, השקתות וכל סביבת הרפת, טרם המעבר למזון כשר לפסח. לאחר ההכשרה אין להכניס חמץ כלל למתחמי הרפת וסביבותיה. ברפתות אף מותקנות מערכות לסינון החלב לפני העברתו למחלבות.

פרות בהאכלה. צילום עומר שביט

הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח נערכת בשני שלבים: בשלב ראשון מתקינים מערכות סינון עדינות במשקי החלב כך שהחלב עובר סינון לפני כניסתו למיכל(בעבר כשלא היו מערכות סינון חלב, הכנת הכשרות לפסח ארכה מעל שלושה שבועות וכיום מתבצע התהליך תוך מספר ימים). בשלב השני שינוי תפריט האכלה של הפרות.

חלוקת מזון של צמח יונתן ברפת יונתן ברמת הגולן-צילום ליאור פוזניאק

gדר החלב הישראלי מונה כ- 135,000 פרות, ב- 750 רפתות, המייצרות כ- 1,500 מיליון ליטר חלב. אוכלוסיית ישראל מונה 9 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל-170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (לצורך השוואה: בארה"ב- 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש). חג שמח וכשר!